De olifant stroper van Yukadouma
Door: Jaap van der Waarde
Blijf op de hoogte en volg Jaap
06 Oktober 2012 | Kameroen, Yaoundé
Paul Scholten van GIZ is stellig: het gaat erg slecht met de olifant in Noord Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek en Tsjaad. We worden er allemaal stil van, dat het zo slecht gaat en bijna overal. WWF is niet actief in de parken die hij laat zien maar ik geen illusie dat het elders veel beter gaat. De stroperij om ivoor is keiharde criminele handel geworden, er moet ingegrepen worden.
Ik zit 3 dagen met WWF collega’s, mensen van TRAFFIC, de wildlife trade monitoring organisatie, en enkele NGOs gespecialiseerd in wetshandhaving in Yaounde, Kameroen. Onderwerp is de wereldwijde Illegal Wildlife Trade Campaign. WWF kantoren over de hele wereld zijn begonnen in hun eigen land aandacht te vragen voor het probleem.
Het Kameroen kantoor wil de eerste social media campagne in Centraal Afrika starten om Afrikane bewust te maken van het verlies van hun erfgoed. De Duitse regering wil op een UN platform het onderwerp aankaarten en een fonds oprichten. Hillary Clinton wil misschien een bijeenkomst van Afrikaanse staatshoofden organiseren. Prins Charles gaat wellicht een lobby reis door Centraal Afrika maken.
Terwijl we vergaderen komt campagneleider Bas Huybreghts enthousiast de zaal binnen stormen. Goed nieuws, de grootste en meest berucht ivoor stroper in Centraal Afrika is gearresteerd. Hij is opgepakt in een gecombineerde actie van het Bossen ministerie en het leger en zit in hechtenis in Yukadouma. Deze man is eerder opgepakt maar weet telkens te ‘ontsnappen’, hij koopt zich vrij of hooggeplaatste vrienden regelen zijn illegale vrijlating.
WWF collega’s zijn al ter plekke, om erop toe te zien dat hij in hechtenis blijft, de openbare aanklager weet wat voor crimineel hij te pakken heeft, en de zaak snel en bij een capabele rechtbank wordt aangebracht. Wij willen hem voor de rechter, hij heeft informatie over zijn opdrachtgevers.
We besluiten ook direct de internationale media in te zetten om zo druk op de Kameroenese overheid te zetten deze zaak goed te behandelen en vooral te voorkomen dat de man ‘ontsnapt’. Een paar uur later hoor ik van Bas dat de Nederlandse media als eerste het bericht hebben geplaatst, het zou in al het AD en Telegraaf staan. Andere landen volgen snel. Nu is het zaak dat ambassadeurs felicitatie brieven schrijven aan president Biya.
Morgen vertrek ik toevallig naar Yukadouma voor een bezoek aan het Lobeke NP, ik hoop daar meer te horen en blijf bloggen deze week.
12 Oktober 2012 - 20:35
Maarten Cuypers:
dank Jaap
heel knap dat je deze strijd voert
goede moed
genegen