Vissen tussen de olifanten in Gabon - Reisverslag uit Setté Cama, Gabon van Jaap Waarde - WaarBenJij.nu Vissen tussen de olifanten in Gabon - Reisverslag uit Setté Cama, Gabon van Jaap Waarde - WaarBenJij.nu

Vissen tussen de olifanten in Gabon

Door: Jaap van der Waarde

Blijf op de hoogte en volg Jaap

26 Maart 2015 | Gabon, Setté Cama

Op weg van Moukalaba Doudou NP naar Louango NP in Gabon stoppen we bij een Chinees houtkapbedrijf. Mijn collega’s van WWF-Gabon hadden eerder samen met het ministerie geconstateerd dat ze zich niet goed aan de wet houden.

Bij aankomst is de manager ondanks afspraak niet aanwezig en lijkt de zagerij verlaten. Conform de wet moet een houtbedrijf binnen 3 jaar na start een beheersplan voor de houtkapconcessie opleveren. Die 3 jaar zijn om en ze gaan liever sluiten dan hun bedrijf te verbeteren. In de garage staat iemand te sleutelen aan een wrak dat duidelijk total loss is (zie foto). Op mijn ‘Wat doe je?’ komt een verassend antwoord ‘ik repareer deze wagen’. Van een bedrijf dat zo met veiligheid omgaat hoeven we wat duurzaam bosbeheer betreft ook weinig verwachten.

Verderop aan de kust kletsen we wat met vissers die hun netten schoonmaken. Ze zijn dik tevreden. Sinds de overheid op zee heeft ingegrepen met hun ‘Gabon Bleu’ programma zijn de grote illegale vissersboten verdwenen en nemen de vangsten weer toe. De visserij is zelfs zo goed dat haaien en roggen, inferieure vis volgens de mannen, niet eens worden verkocht maar gratis worden weggegeven.

Waar de zoetwater lagune uitmond in de zee zitten de grootste vissen als barracuda, groupers en zelfs tarpon. En die trekken weer sportvissers van over hele wereld, de Sette Cama lodge is de enige continu bezette toeristische attractie in Gabon volgens de Franse uitbater Eric.

De lokale vissers hebben gezien hoe Eric en zijn gasten met hengels de dikste vissen uit de zee trekken. Dat kunnen zij inmiddels ook, maar in tegenstelling tot de sportvissers zetten zij de vis niet terug. Ruzie in het paradijs. Een missie van het ministerie uit de hoofdstad die de zaak onderzoekt praat bij met Eric en Regis, de visserij expert van WWF Gabon. De wettekst over visserij moet worden aangepast met een maximum vangst per hengel per visser per dag.

Er zijn nog meer gebruikers op deze stranden, Gabon heeft de grootste populatie lederschildpadden ter wereld die tussen november en februari massaal de stranden opkruipen om hun eieren in te graven in het zand. Gianna, de marine coördinator van WWF-Gabon, heeft nieuws. Dit jaar waren en de hoogste aantallen Olive Ridley schildpadden, maar nauwelijks Lederschildpadden. Terwijl vorig jaar juist een recordjaar was voor Lederschildpadden.

Wat is er aan de hand? Misschien omdat dit jaar een El Nino jaar is? Of dat de Olive Ridleys zijn uitgeweken uit Congo waar de kust is vervuild en verstoord? Maar er zijn dit seizoen geen nesten of schildpadden gestroopt op de strand die Gianna volgt, een succes.

Een ander succes zie ik op de foto’s die Pierre Brice, WWF coördinator van Gabon-Zuid, me geeft. Allemaal van camera traps in en rond de parken in het gebied. Een wereld van biodiversiteit loopt, klimt en zwemt op mijn scherm voorbij. Families olifanten, troepen apen, kuddes buffels, het is er allemaal nog en veel. Maar nog belangrijker: geen enkele stroper staat op een foto. Een heel goed teken. Dit blijft nog steeds een van de meest ongerepte stukken oerwoud in centraal Afrika.

• 26 Maart 2015 - 12:52

Karin:

Ha Jaap, zo fijn te lezen dat jullie geen stropers op de foto's hebben gezien!!
    Laten we het zo houden.
    Karin

• 26 Maart 2015 - 13:10

Jitske Jonkman:

Hoi Jaap,

Wat weer een interessant verhaal, Jaap! Die olifanten op het strand, dat hoor ik altijd alleen maar van Gabon. Ik heb dit verhaal gepromoot naar de volgers van mijn foodblog (www.slowfoodies.nl).

Als je nog meer cameravalfoto's kunt plaatsen: die zien we graag! Succes daar, Jitske

• 26 Maart 2015 - 13:51

Meindert Brouwer:

Beste Jaap, veel dank voor je verhalen. Dan gaat zo'n land, in dit geval Gabon, voor je leven. Wat interessant, die verschillende stadia waarin gorilla's aan mensen kunnen wennen. Ik kijk uit naar je volgende verhaal! Meindert

• 26 Maart 2015 - 15:26

Gerald Van Kessel:

Jaap, dank je voor het delen en genieten van je verhalen. Mooi om te zien voor jou en om van jou te horen is dat als wij de natuur weer ruimte geven om te herstellen zij zich weer van haar mooie kant kan laten zien.

• 12 April 2015 - 11:50

Annemiek Tubbing:

Ha Jaap, mooie verhalen en inderdaad goed om te lezen dat het af en toe ook de goede kant op gaat. In de afvalwereld is het door (onder andere) reparatie van tweedehands spullen een zeer gwenst beleidsdoel (circulaire economie en zo), maar in dit geval waag ik inderdaad te betwijfelen of dat nog rendabel is. De schrootprijs is waarschijnlijk hoger (maar dan wel goed demonteren).
    Veel plezier verder en blijf bezig met dit goede werk. Groeten Annemiek

P.S. heb jij van de schorskever gehoord die hele naaldbosgebieden in de Verenigde Staten vernietigd? Ik ben bezig met mijn reis door de VS dit najaar en toen kwam ik het tegen. Wel een inheems soort, maar door klimaatverandering kan hij zich razendsnel verspreiden. Naar om te zien.

Jaap

Van februari 2008 tot april 2010 werkte ik voor het WNF op het regionale kantoor voor de Centraal Afrikaanse Regio, CARPO, in Kameroen. WNF mede-financiert een groot aantal programma's in de regio. Samen met mijn collega's in CARPO werkte ik aan het ontwerpen van natuurbescherming programma's en versterken van onze nationale kantoren. Vanaf april 2010 werk ik voor het WNF vanuit Nederland als hoofd van het Bossenprogramma. Voor dit werk reis ik regelmatig weer naar de veldprojecten: de meest bijzondere plekken in Afrika.

Actief sinds 17 Feb. 2010
Totaal aantal bezoekers 220168