Duurzame handel en Livelihoods
Door: Jaap van der Waarde
Blijf op de hoogte en volg Jaap
14 Mei 2010 | Kameroen, Yaoundé
Gisteren ben ik aangekomen op het vliegveld van Yaounde in Kameroen. Het eerste wat me opvalt is de geur. Na 6 jaar wonen in de tropen is die geur gelinkt aan zoveel mooie herinneringen en plaatsen, dat ik me meteen weer thuis voel. Bij de bagage karretjes staat een iemand die behulpzaam een karretje uit de rij trekt en aanbiedt. Als service. Er is de laatste jaren op dit vliegveld veel veranderd, erg prettig. Het regenseizoen is weer begonnen en s’nachts wordt ik wakker van het geruststellende lawaai van het zinken dak dat de volle laag krijgt. Op kantoor krijg ik een heel scala van begroetingen, ‘fingersnaps’ van de chauffeurs, de schoonmaakster drukt voorzichtig haar slaap tegen de mijne, vier maal links en rechts, met mijn Amerikaanse collega een omhelzing. Welcome home!
Livelihoods
De komende twee weken staan in het teken van onze programma’s die gericht zijn op de lokale bevolking en de manier waarop zij hun eigen leefomgeving duurzaam kunnen gebruiken. We praten over dorpen die zelf de houtkap in hun dorpsbossen beheren, en misschien wel naar FSC certificering willen gaan. Tourisme ontwikkeling, zoals het opzetten van simple ecolodges maar ook complexe zaken als gorilla habituering. Jachttourisme is ook een optie, net zoals het commercialiseren van bosproduckten als honing en medicijnen.
Hout certificering
De Nederlandse regering heeft een programma gericht op stimulering van duurzame handel. De komende 5 jaar wordt er onder meer gewerkt aan het vergroten van het aanbod duurzaam hout. Met mijn WWF collega’s in het Congo Bekken ga ik in kaart brengen in welke landen er kansen zijn om houtkapbedrijven te stimileren over te stappen van ‘business as usual’ naar FSC gecertificeerde houtkap. Houtkap is een realiteit in deze regio en vaak een belangrijke peiler onder nationale economien. Als we deze houtkap naar FSC certificering weten te krijgen, is dat veel beter voor de biodiversiteit in deze bossen, voor de lokale bevolking die leeft rond deze bossen, en voor de economie van het land.